}

Ta en minut

" Ta en dag i taget " brukar man säga. Men jag säger " ta en minut i taget ". För det finns mycket som kan förändras på en minut. Negativt eller positivt. 
 
Många är så stressade idag att det inte funkar ta en dag i taget, för då blir det iallafall mycket stress ena dagen och lika mycket eller ännu mera stress dagen efter. Och så fortsätter det. Om man tar en minut i taget så blir det att man har mer tid på sig - att arbeta? nej att vila, ta en paus. Att antingen tänka och känna efter, eller att ta en paus från allt tänkande. För mig, känns fem minuter som en LÅNG timma. Jag har fruktansvärt dåligt tålamod även om jag fått ha det hela livet. Jag verkligen hatar att vänta. Så jag började göra något som fick tiden, den minsta lilla minuten, att räknas. Istället att varje minut av dom fem minuterna, skulle vara utav ett negativt tänkande. 
 
* * * 
 
På en minut kan jag få humörsvägningar ( vissa perioder är man ju tydligen känsligare ) 
På en minut kan jag resa på mig, gå och slå i foten eller något annat, jag är en klantig människa ;) 
På en minut kan du vara sams med någon, och sen är du inte det längre. 
På en minut kan något allvarligare hända. 
 
Jag vill inte att man ska ta vara på varje dag som går, utan varje minut. För det är lättare att verkligen fokusera då. En minut är faktiskt långt. Jag brukar undra hur mycket man missar när man blinkar. Jag vet inte hur fort man blinkar, men någon slags miljonsekund borde man ju ha missat. 
 
Okej, märker att jag pratar med mig själv här och blir kanske lite rörigt. Det jag vill komma fram till är att du aldrig kan styra det som sker. Är du Glad och sedan händer något som gör dig Ledsen, det är inget du kan hindra. Det som sker, sker. MEN, du kan ALLTID styra dig från att vara Ledsen till att bli Glad. Förstår ni vad jag menar? 
 
 
 
Styr dina tankar, och jag vet själv hur svårt det är att vara positiv, till en början fattade jag inte alls vad positivt var för något. Jag hade ju aldrig fått veta innebörden, eller levt innebörden heller. 
Men nu vet jag ! För att jag har lärt mig en del, trots att jag bara är 17 år. 
 
Och vad som än sker i ditt liv så kan du alltid göra det bättre, så ta vara på varje minut för varje minut kan göra skillnad. Antingen för någon annan, eller för dig själv mentalt. 
Jag menar, visst är detta mycket text ?
 
Ja, och det tog "bara" några minuter att skriva det. 
Jag kände mig stressad för ska på möte om några timmar - TIMMAR, ändå känner jag mig stressad. 
Och så började jag bli lite neråt. Men så tänkte jag, det finns massa minuter och en minut hinner jag skriva rätt mycket på. Och jag älskar att skriva, så varför inte göra det då! 
 
 
 
Hur f*n blir man positiv? Ja, gör det du tycker om att göra så ska du se vad positiv du blir! 
Positiv handlar inte om att tänka som alla andra gör, för alla tycker om olika saker. 
Det handlar om att göra något, som får dig att komma bort från dina negativa tankar. :) 
 
 
 
/ Sophie* 
 
 
 
 
 
 
 

Isåfall är vi alla förlorare

Alla människor har och kommer känna att dom förlorat något. Lite som mycket. 
En del av oss har förlorat hela sin familj, eller någon familjemedlem. Förlorat en vän genom döden, eller en vän som inte längre vill eller kan stanna kvar i ens liv. Förlorat en kille eller tjej man tyckt om. 
En del av oss har förlorat en kroppsdel dom behövde amputera bort. Vissa har förlorat sig själva i någon olycka, som gjort att dom blivit skadade på något vis. Dom kanske inte minns något, eller så kanske dom tappade förståndet. Dom kanske blev förlamade. En del av oss har tappat bort sig själv i samhällets krav. Allt för att vara till lags. 
 
 
 
 
Jag är en av dom som förlorat. Och jag önskar att jag var med om lite, men dessa snart 15 år har jag fått uppleva för mycket. Och samtidigt tillräckligt. Tillräckligt för att förstå mig på livet, mig själv, andra människor och allt det vi inte har någon aning om i det stora hela. Jag känner att nu har allt av det värsta redan skett mig, och att jag i framtiden inte behöver vara med om lika stora tragedier, förhoppningsvis. Och att vad jag än får för hinder på vägen, så kommer det vara som en liten smula igemfört med allt annat jag upplevt. Så det är bara att ta ett djupt andetag och blåsa bort smulan, sen är det löst. Jag är inte tacksam för att jag förlorat, men jag är tacksam för att jag känner mig som en vinnare trotsallt. 
 
 
 
Det sägs att ingen föds till en vinnar, men vi kan alla leva och dö som en. Du kanske förlorat mer än du vunnit, men tänk igenom allt du vunnit. Hur stor betydelse har dom sakerna och händelserna igemfört med allt du förlorat ? Jag menar... väger inte din lycka för det du vunnit, tyngre än den sorg du har för det du förlorade? Hur ont det än gör, så låt lyckan för minsta lilla del, väga tyngre än den största sorgen du bär på. 
 
Jag tvingade mig själv må dåligt i många år. Delvis för att jag inte trodde jag förtjänade bättre än så. Och för att jag var rädd att gå vidare. Jag trodde inte det var okej att må bra, när man har så mycket att må dåligt över. Så jag mådde så dåligt att det ledde till ännu mera dåligt. Och där befann jag mig, livlös på bottnen. Tills jag ändrade min inställning, tills jag slutade tillåta mig må dåligt över saker jag inte ska behöva må dåligt över. Jag ska inte behöva må dåligt och ha dåligt samvete över vad andra gjort. Tillåt dig själv må BRA, skratta, le och känna trygghet och slappna av. Tillåt dig själv att säga nej till allt som har med annat än lycka å göra. 
 
 
 
Nu står jag inte på mounteverest direkt, med allt jag någonsin önskar mig i mina händer. Men jag är heller inte klar med mitt liv, detta är bara början. Så det är inte meningen att jag nu ska stå där på största bergstoppen och har alla drömmar uppfyllda redan. Jag ska fortsätta leva och låta drömmarna slå in då och då, eftersom livet är långt. Men det är för kort för att slösas på negativitet. 
 
Ingen föds till en vinnare, men vi kan leva och dö som en. 
Och du lever som en vinnare, om du lär dig att leva rätt. Leva för dig själv. 
Du behöver inte uppnå allt på en gång, men låt inte ditt förflutna hindra dig från att uppleva något alls. 
 
 
 
 
 
/ Sophie* 
 
 
 
Vad du än känner och vad du än tänker, så finns det någon där ute som känner och tänker exakt lika dant. 
Vart du än befinner dig, så är du aldrig ensam. Vad du än upplever, så finns det någon där som upplever och upplevt samma sak. Vi alla har förlorat något, eller kommer förlora något. Men sålänge du aldrig ger upp - är du en vinnare i detta livet. 
 
 
 
 
 

knowing

 

Jag slutade påminnas

En del av mig känner sig fri, för att det som borde hänt inte hände. Det gör ont i hjärtat, men ändå känner jag mig fri. För nu påminns jag inte längre av det gamla, hemska som skett. Och att inte påminnas av speciella datum, minnen, namn, handlingar, det är en riktig befrielse. För nu kan jag lämna det förflutna äntligen, och skapa bättre saker jag kan påminnas om. 
 
Idag, är det 4 år och 2 månader sedan som jag visade att jag hade ett liv som dom inte kunde ta. Jag visade att jag aldrig skulle vara tyst om sanningen och att det fick vara nog. Jag fick inte min rättvisa. Men än är det inte försent, att finna rättvisa på andra sätt. Jag tror dom är mer rädda än jag är numera. För jag har något som dom inte kan tysta längre. - Sanningen. 
 
 
Detta datumet brukar påminna mig om det förgångna på ett negativt sätt. Men idag.. idag kände jag något jag inte trodde var möjligt att känna. Livslust & frihet. 
 
Det är så viktigt att man ändrar inställning till livet, sig själv och andra. Att man kan göra allting bra, även om inget är det. 
 
Att man finner trygghet i det otrygga. Glädje i sorg. Att man försöker minnas det minsta lilla bra i de minnen som gör ondast. Börjar du med det bit för bit, så kommer du kunna släppa taget på ett bättre sätt. 
 
Det kanske aldrig blir bra, men något jag är säker på, är att jag aldrig tänker ge upp. 
 
 

Tips till din dator

Hellu, 
 
Förstod inte varför min blogg har mellanrum, mellan headern ( bilden ) och texten. 
Eftersom de flesta med blogg har reklam för att få pengar, eller i mitt fall poäng, så syns det ju reklam "överallt". Rätt irriterande så tog bort annonseringen. Noll värt. Men är fortf. mellan rum för de flesta med dator har fått "virus" vilket gör att det syns massa olika reklamer över vilken sida som helst på internet. Så jag fann en lösning. 
(Haft detta ett tag nu,funkar bra)
 
Om du har google chrome
 
Gå in på chrome webstore > Sök i fältet på ADDBLOCK > och lägg till addblock i din dator. 
Då försvinner all reklam som poppar upp här och var. 

Men nu kommer ju reklamen på min blogg fortfarande synas, för er som inte har addblock. 
Så... J*ligt irriterande blir man ju en aning !! 
Förstör ju allt. 
 
 
 
 

Står aldrig fast

Något jag verkligen uppskattar bland människor ( tyvärr märker jag inte av sådant lika mycket som jag vill, men det är ju en annan hundralapp), det är dom som står för vad som säger och gör. Att när dom säger något så ändrar dom sig inte. ( De klart alla människor kan ändra sig ) 
Men om man tagit ett "stort" beslut, eller beslut överhuvudtaget som inte bara påverkar sig själv utan någon annan, då tycker jag man ska stå fast vid beslutet. För är man aldrig riktigt säker på ett beslut man tagit, då är mitt tips att inte ta något beslut alls. Förens man tänkt igenom klart och vet vad man behöver göra. 
 
Många beslut kan ibland vara att behöva såra någon. Det betyder inte att man vill, de är bara de att man själv vill något helt annat än personen ifråga. Då får man ta ett beslut om att man inte är enade, och så vidare. Vad beslutet nu kan innefatta. Men efter beslutet, visst - du kanske tänkt igenom det mycket men ändå ångrar dig. Kan hända alla! Men det räcker att ändra sig en gång, för ändrar du dig hela tiden om exakt samma beslut - Då går du över gränsen. Du måste isåfall lära dig själv att stå upp för vad du tycker egentligen och lära dig att det inte funkar att såra någon ( så vare om man vill eller inte ) och sedan inte stå upp för det beslut, utan velar med det. Då sårar det tusen gånger mer än om du från början hade stått fast vid det du sagt. 
 
Sammanfattning: 
 
Ta aldrig ett beslut om du inte kan stå upp för det. 
Ta aldrig ett beslut överhuvudtaget, om du inte är över 100% säker på att det är vad du vill. 
Ändra sig/ångra sig, kan alla. Men att vela fram och tillbaka med vad man vill om samma sak, då måste man lära sig - att lära känna sig själv helt enkelt. För annars sårar man mer än vad man behöver göra. 
 
 

Ja, jag är ju en skrivare så hade kunnat lägga till säkert över 1 miljon ord om just ämnet. 
Men jag tror att även denna "lilla" text kan få en del att förstå ändå. Förhoppningsvis. Kanske. 
Hoppas kan man ju alltid. 
 
 
/ Sophie* 
 
 
 
 

Inga frågor inga svar

Detta inlägg kommer handla om delvis lite ansvar, om blygsamhet, om att vara social, och osäkerhet samt i vilka situationer man känner som man gör.
 
 

Vissa av oss blir lätt blyga,nervösa och osäkra. Medans andra blir det bara ibland. Eller "gömmer" det på något sätt. Jag menar, som i mitt fall, att om jag är nervös och blyg då blir jag jättesocial. Jag är en social människa, men även jag kan ju bli blyg för det. Och då blir jag nästan ännu mer social, och liksom, ju mer jag pratar ju mer försvinner blygheten på något vis. Det är mitt sätt att hantera en sådan situation
 
När blir du nervös och blyg? Är det när du träffar en ny människa? När du ska tala inför en grupp ? Eller är du blyg och nervös rätt i allmänhet? Det är inget att skämmas över. Men vad som är bra då, är att använda sig utav det man har mycket inom sig. Redskap och erfarenheten :  rädsla
 
Hur skulle rädsla kunna besegra din blygsamhet osv? Jo, för om man gör det man är rädd för, så är det läskigt i början, men det löser sig alltid. Du liksom övervinner det du fruktar. Och det kan få dig känna dig stolt och modig. 
Jag har hört många gånger att om jag hoppar från 7an ner till bassängen, så kommer jag övervinna min höjdrädsla. 
Ju fler gånger jag hoppar, ju mer modig blir jag. Men det är inte helt och hållet sant. Är man höjdrädd då är man det, även om man tagit sitt mod och hoppat. Men varje gång man hamnar i samma situation, uppe på en höjd, då får man använda sig utav sitt mod igen och erfarenheterna man fick från förra gången. Och så vis har man hittat ett sätt som kan göra en svår situation lite lättare. Man hittar ett sätt att ta sig igenom det helt enkelt. Men som sagt, det innebär inte att du alltid kommer tycka en jobbig situation blir mindre jobbig till nästa gång bara för att du tog dig igenom första gången. Men har man väl hittat ett sätt som underlättar, då underlättar det givetvis! 
 
 
 
 
Varför jag skriver om just detta ämnet är för att enligt mig är det viktigt att vara social. Nej, vill du vara för dig själv då och då - så var det ! Du måste inte alltid vara på humör för att prata eller umgås. Men är man inte social så är det svårt att skaffa sig vänner i sitt liv. Man liksom syns inte och hörs inte, och då vet ju ingen att du finns i princip. Det låter kanske lite konstigt? Men det är ändå sant. Man får våga ta plats, för alla har vi en plats här. 
Och därför måste man se till att man tar för sig ! På rätt sätt, vilket är viktigt att komma ihåg också. Det är viktigt att dina tankar får komma ut och din röst blir hörd! 
 
Så, alla är ju inte sociala alltid - och vissa inte överhuvudtaget. Och antagligen är det för att dom mer eller mindre tycker det är jobbigt att vara nervösa och blyga och vet inte riktigt vilket samtalsämne man ska ta upp. 
Så kanske mina erfarenheter kan hjälpa till lite grann. Jag hoppas det. 
 
 
 
 
Inga frågor, inga svar. Det jag menar med denna rubrik är att om man inte frågor får man ju inga svar. Det säger ju sig självt. Jag är en sådan som frågar exakt det jag vill fråga, men bara om jag verkligen vill ha svar på det. Annars tycker inte jag att man behöver fråga något. Men om man vill veta något, så bör man fråga helt enkelt. Även om det kanske är en pinsam fråga enligt dig, eller lite nervöst att fråga någon om något. Att fråga frågor, ta sitt mod att göra det, oavsett fråga - det är faktiskt ett bra sätt att lära sig vara social och hitta sätt att vara mindre nervös på. 
 
När jag var liten, ja,gick väl kanske i 4-5an. Då läste jag faktiskt en bok, och i den boken fanns det en huvudperson som jag -faktiskt- lärde mig något utav. Hon ville fråga en person något, men hon tyckte det var lite jobbigt och lite pinsamt. Men så gjorde hon det iallafall. Och efteråt kände hon att hon var modig, och hon fortsatte fråga saker även om det var en nervös situation för henne. Och enda sedan dess, har jag alltid frågat om jag vill veta något. Och hade jag inte gjort det, så hade jag nog inte vetat så mycket som jag gör idag! 
Och det är faktiskt lättare i det sociala sammanhanget om man vågar prata. Om man vågar fråga saker och starta konversationer. Om ni tänker efter, så är ju en konversation egentligen bestående av frågor
Eller har jag fel? 
 
Hur kommer ansvar in i detta ämnet då? 
Jo, ansvar finns i alla ämnen. Mer eller mindre. Ibland kan det handla om ansvar till andra, ibland ansvar till sig själv - eller både och. Ansvar i detta ämnet handlar om ett ansvar att våga ta sig ur något. Att ta ansvar över sig själv - och hjälpa sig själv i svåra saker. För att ta hand om sig själv är ju ett lika stort ansvar som att ta hand om någon annan. Och hamnar man i en jobbig situation så måste man stötta sig själv och visa att man finns där för sig själv. 
 
 
 
Sammanfattning: 
 
Våga ha mod. Stötta sig själv i jobbiga situationer, ta ansvar genom att hjälpa sig själv hitta lösningar. 
Man kanske inte blir mindre nervös i en situation ju mer man tar sig igenom liknande situationer, men bara man finner ett sätt som underlättar, så kommer det få än att ta sig frammåt iallafall. Våga fråga, våga vara social och starta konversationer. Tänk inte på konsekvensen, att du skulle göra bort dig på något vis, utan den enda konsekvensen du ska undvika är att inte ta plats och att inte vara social. Att aldrig få veta något, som du vill ha svar på. Att komma ihåg, att man inte måste vara social, modig jämt, eller inte blygsam. Utan ta reda på varför man är det, i vilka situationer, och acceptera att man kanske är en blygsam person. Men att man inte tillåter det hindra än från att fråga saker, och prata med andra människor. 
 
 
Hoppas jag kunnat ge dig lite tankar, positiva givetvis. Och att jag kanske kunnat ge dig fler erfarenheter och lite mod. 
 
 
/ Sophie* 
 
 
 
 
 

Ny start

Igår, onsdag, var det en bra dag för mig på många olika sätt. Jag gick ut i det fina vädret påväg till ett möte. Mötet jag var lite orolig över men visste att det var nu eller aldrig, och efteråt kändes det såklart mycket bättre. Man får liksom bara få det gjort, om man känner innerst inne om det är vad man vill och behöver göra för sig själv. Efteråt kommer det alltid kännas bättre även om det kanske är jobbigt under resans gång. 
 
När jag kom hem så hade min bror besök och då gick vi alla tre ut på fotbollsplanen precis utanför där jag bor. 
Vi spelade fotboll och sedan blev det en liten match mellan dom andra småbarnen från dagiset bredvid. 
( och några andra i området ) haha så kul. Men dom må va små, men väldigt duktiga! Jag har ju problem med kroppen, men det gick bra att springa och göra en del utav vad jag älskar. Och min inställning var bra, därför gick det nog bättre även om den fysiska delen inte klarar allt tyvärr. 
 
Senare när vi gick in så åt vi lite och efteråt somnade jag, då jag hade varit vaken hela natten så var väldigt trött. 
 
 
 
 
Idag ska jag bli hämtad för att åka till ett annat möte. Blir på sätt och vis ett avslut, men det innebär inte att det är slut för det. Men det blir nog bra iallafall och ser framimot det. Är rätt jobbigt för mig att göra avslut, speciellt om det gäller om bra personer man förängångskull lärt känna i denna värld. Varje god människa som visar en bättre sida för mig än vad andra dåliga har gjort i mitt liv, de är människor som förblir i mitt hjärta. Men jag ska se till att inte göra ett avslut på hela kontakten, bara just på vad det handlar om. Vad som sker senare får jag se, kanske blir fotboll idag igen, eller annat chill. 
 
 
 
/ Sophie* 
 
 
 
 

En person du vill vara

Att ljuga för sig själv, kan hända alla ofta som ibland. Men att ljuga för andra kanske är det man vill göra allra mest. Många tycker det är okej att dra vita lögner då och då. Ja, för att ljuga för andra är exakt den personen man vill vara. Den person man vill andra ska kunna se upp till. Vita lögner är en lögn, bara det att man dra till med en sådan lögn för att skydda sig själv. På ett eller annat vis. Det är mycket som är okej, bara för att man själv ska kunna göra det. Men om man skulle dra en lögn, så kallar man det för en vit lögn - så att det ska låta som mindre "farligt", och inte lika illa. Tillslut är varje lögn, stor som liten, en vit lögn. Och då är det helt okej! Det är som en illusion, något som inte finns men som ändå finns, imed att vi människor skapar det. 
 
 
 
Det är inte okej att någon ljuger för dig, för det gör ont inom dig då. Du känner dig besviken, arg och ledsen. Kanske är du så arg att du "skriker" ut det till "hela världen" eller så kanske du håller det inom dig vilket får dig väldigt deppig och kanske till å med hamnar i långvarig deppression. 
 
Men om du ljuger? Då är det smart att du kan använda dig utav "vita lögner". Då räddar du dig i en situation som du betett dig dåligt i, och du hjälper dig själv att slippa stå för en handling du gjort fel. 
Visst är det toppen? 
 
 
 
 
WHAT !? 
 
 
 
 
 
Nej. Det är inte okej att ljuga. Du kanske drar till med en såkallad vit lögn för att inte såra din partner, vän eller familjemedlem. Men om någon i din närhet tänker lika dant, hur reagerar du då? När du ljuger tänker du säkert " Det man inte vet, lider man inte utav " och så tänker säkerligen den person som ljuger för dig. Men är det sant? Lider man inte mer utav att inte veta? Jo. Och sanningen är något som alltid kommer fram tillslut, och att då veta att sanningen man hörde eller gav någon annan bara var en lögn - det krossar hjärtan. Ditt och någon annans. 
 
Men vart går gränsen av en mening, till lögn. När gills det som att ljuga? 
Varje mening du ändrar och byter ut ord i, det är att framkalla en mening som inte stämmer överens med din handling. Och det är att hitta på något, vilket är att ljuga. Om jag är perfekt? Och aldrig ljugit? 
Nej jag har ljugit, och även om det varit för att jag ska kunna rädda mig själv så är det ändå en lögn. 
Och vet man vad fel är, då gör man rätt. 
 
Alla gör vi fel - hallå, det vet vi ju vid det här laget? Varför kan vi inte acceptera det, MEN, växa upp någongång och börja rätta till felen vi gör. Varför är det så svårt att förändra sig till det bättre? 
 
 
 
 
Ibland räcker det inte att vara ärlig, för det är inte alla som är det tillbaka ändå. Men att du är medveten om hur du är mot andra, det betyder mycket för dig. Det borde betyda mycket för dig. Att vara en ärlig och bra person. 
Även om inte alla är det tillbaka mot dig. Så tänker jag. Även om jag hatar att andra ljuger, så tänker inte jag börja göra det för de? För jag vill vara en bra och god människa resten av mitt liv, och att inte vara det jag innerst inne är, bara för att de flesta andra inte kan behandla mig på ett bra sätt, det är meningslöst tänkande och agerande. 
 
En text värd att komma ihåg 
" Hellre älskat och förlorat, än att inte älskat alls " 
 
Samma sak gäller hur du är som person. Hellre vara ärlig oavsett om du inte får ärlighet tillbaka, än att dö och lämna kvar ett oärligt avtryck av dig själv. 
 
 
 
Think about it ! 
 
 
 
 
/ Sophie* 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Börjar om igen

Efter en katastrof, är det bästa-efteråt- många delar. Du har lärt dig något nytt. Du har fått en eller flera nya erfarenheter. Du vet något som du inte visste innan, både om situationen, inblandade känslor och personer, samt om livet och dig själv. Varför det förra inlägget skulle bli mitt sista tills framöver, var för att jag var med om en katastrof, något som jag inte tänker förklara, men något som fått mig förstå vilken enorm styrka jag har. Att det kan hända vad som helst i mitt liv, ändå kommer jag alltid komma över det. Lyckas skapa hinder till möjliheter istället. De bästa redskapen till ett lyckligt liv, är de dåliga som sker oss. Det spelar ingen roll hur ont det gör, eller hur hemskt drabbad man blir. Dom redskapen kommer du kunna använda och bygga upp exakt det du vill. Du kommer kunna bygga upp tillit, om inte annat till dig själv. Du kommer kunna bygga upp en trygghet i dig själv, till livet och en trygghet för din egna omgivning. 
 
Jag har redan kommit över det som hände. Det var inte rätt det som hände. Men det jag kan göra nu är och kommer vara så mycket bättre för mig än att grubbla. Jag kommer använda alla känslor och tankar till något användbart istället för övertänkanden och ännu mer negativitet. Jag kommer använda dessa negativa delar till redskap för mitt nya och bättre liv. 
 
 
 
Så nej, ni som läser. Jag kommer inte ge upp för att yttligare det värsta hände. Jag kommer hålla mig själv vid liv, och likaså mina tankar. Så fortsätt gärna läsa som ni gör. För jag börjar om igen! 
 
Bloggen startar om. Vi hörs snart igen! 
 
 
/ Sophie*